Mijn favorieten

Koper van huis heeft het moeilijk

Koper van huis zonder makelaar vaak buitengesloten

WONINGMARKT
Zonder aankoopmakelaar maak je in de populaire steden weinig kans op een woning. Vereniging Eigen Huis vindt dat een onwenselijke situatie. ,,Woningzoekers betalen duizenden euro’s om toegang te krijgen tot de woningmarkt.”

 
  Menig woningzoeker in de Randstad herkent dit wel: op huizenwebsite Funda verschijnt een mooi huis. Je belt direct naar de verkopend makelaar, maar krijgt daar het teleurstellende bericht dat er al een bod ligt. Hoe kan dat als de woning nog geen uur online staat? Grote kans dat de bieder een aankoopmakelaar heeft. 

,,Aankoopmakelaars hebben een monopolie op marktinformatie; zij weten al eerder dat een huis te koop staat. Woningzoekers in de Randstad kunnen daarom nauwelijks nog zonder”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH).
 

Ongeveer 1 op de 5 woningzoekenden schakelde de eerste helft van 2018 een aankoopmakelaar in. In gebieden waar de woningmarkt oververhit is, liggen die percentages echter veel hoger. In Haarlem kiest bijna de helft van de huizenjagers voor een aankoopmakelaar, in Amsterdam en omstreken is dat 36,3 procent en in Utrecht 35,6 procent. 

Tegenover Limburg waar slechts 3,5 procent van de woningzoekers met een makelaar in zee gaat. ,,Niet alleen in de Randstad kunnen woningzoekers nauwelijks om een aankoopmakelaar heen. Dat geldt ook voor een populaire stad als Eindhoven”, stelt André de la Porte.

Nieuwste woningaanbod

De aankoopmakelaar is daar zo populair omdat die op de hoogte is van het nieuwste woningaanbod. Er zit vaak een paar weken tussen het moment dat de aankoopmakelaar de opdracht krijgt en dat de woning op Funda verschijnt. ,,In die periode brengen makelaars hun collega’s vaak alvast op de hoogte. Als wederdienst kregen zij de keer daarop weer de bal toegespeeld. Een makelaar kan de ene dag aankoopmakelaar zijn en de volgende verkoopmakelaar”, aldus André de la Porte. Lees verder..