Mijn favorieten

Maakt het uit of je jouw huis verkoopt voor of na 1 januari?

Maakt het uit of je jouw huis verkoopt voor of na 1 januari?

 

Is het verstandig om je huis bij de notaris  nog vóór 2019 over te dragen? Hoe gaat de Belastingdienst om met de eventuele overwaarde?

 

Het jaar 2019 begint bijna. Maakt het voor de Belastingdienst uit of jij jouw huis via de notaris laat overdragen vóór of na 1 januari?

Dit jaar nog net even een lijfrentekapitaal storten of ondernemers investeren nog net in het oude jaar zodat de investering voor 2018 al meetelt. Het verkopen van een huis is ook een actie met een grote financiële impact. Maakt het uit of jij jouw huis nog net vóór de jaarwisseling verkoopt of er net na? Ja, dat maakt een verschil. Wij leggen het uit.

 

Wat heeft de Belastingdienst te maken met de verkoop van jouw huis?

De eigen woning is een belangrijke aftrekpost voor de meeste huiseigenaren. De betaalde hypotheekrente is namelijk aftrekbaar van het inkomen. Bij verkoop van de woning hoef je over de overwaarde niet af te rekenen met de Fiscus. Maar toch kunnen ze wel een graantje meepikken. De overwaarde krijg je op de rekening gestort. Vanaf dat moment verhoogt de overwaarde jouw vermogen. Over vermogen ben je weer belasting verschuldigd. Het maakt voor de uitkeerde vermogen uit of je het bedrag nog in december ontvangt of pas in 2019.

Rekenvoorbeeld

Stel, je verkoopt jouw huis in december met een overwaarde van 75.000 euro. Via de notaris krijg je dit bedrag op jouw rekening gestort. Begin volgend jaar koop je een ander huis en gebruik je dit bedrag weer om het huis te financieren. Per 1 januari gaat de Belastingdienst na hoeveel vermogen je hebt. De overwaarde van 75.000 euro telt dus ook mee. In totaal kom je bijvoorbeeld op een vermogen van 90.000 euro. Je hebt een vrijstelling van 30.360 euro en de rest gaat de Belastingdienst een heffing op los laten. Omgerekend komt het in 2019 neer op een heffing van 0,58 procent over het vermogen boven de vrijstelling. Voor het voorbeeld komt de heffing uit op: 

• 90.000 – 30.360 = 59.640 x 0,58 procent = 345 euro

 

Hoe zit het bij verkoop en aankoop in 2018?

Er volgt geen heffing over de overwaarde uit de verkochte woning als het bedrag ook in 2018 weer wordt geïnvesteerd in een nieuwe eigen woning. In dat geval staat het bedrag namelijk niet op de rekening op 1 januari. Maar de heffing ontloop je ook als je op andere manieren het geld weer consumeert. Maar daar moeten we ook gelijk een kanttekening bij plaatsen. Als je voor een overwaarde een tweede woning koopt, telt de waarde van de tweede woning (minus de eventuele hypotheekschuld) wel weer mee als vermogen. 


Wij verwijzen jou naar de website van de Belastingdienst om na te gaan wanneer er sprake is van consumeren of vermogensopbouw. Als je de overwaarde belegd, wordt het nog steeds gezien als vermogen.


Ben je op zoek naar een woning of wil je jouw huis verkopen? Overdragen via de notaris gaat waarschijnlijk niet meer lukken in 2018, maar Van de Ree & Partners kunnen jou wel helpen met een spoedige koop of verkoop.