Mijn favorieten

De aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen naar de volgende woning?

De aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen naar de volgende woning?

Een aflossingsvrije hypotheek kun je meeverhuizen bij het kopen van een ander huis. Het heeft voordelen, maar er zijn ook nadelen.

 

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek wordt de aflossingsvrije hypotheek ontmoedigd. Is het verstandig om de bestaande aflossingsvrije hypotheek mee te nemen?

Starters op de huizenmarkt hebben recht op hypotheekrenteaftrek, maar er gelden wel restricties bij het kiezen van de hypotheekvorm. Ze kunnen kiezen voor de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek kunnen ze ook kiezen, maar deze vorm geeft geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Heb je al een aflossingsvrije hypotheek en stroom je door naar de volgende koopwoning? De aflossingsvrije hypotheek meenemen mag, zonder de hypotheekrenteaftrek te verspelen. Maar is het ook verstandig of juist niet?
 

De maandlasten drukken met de aflossingsvrije hypotheek 

In maandlasten kan het een groot verschil geven of je een aflossingsvrije hypotheek meeneemt of dat je kiest voor bijvoorbeeld de lineaire hypotheek. Stel je kiest voor een looptijd van 20 jaren. Je kunt een aflossingsvrije hypotheek van 60.000 euro uit de vorige hypotheek meenemen. De maandlasten worden lager voor dit deel, want je betaalt geen aflossing, alleen hypotheekrente. Kies je voor deze 60.000 euro voor een lineaire hypotheek met een aflossing in 20 jaren, dan bedraagt de maandelijkse aflossing: 60.000 / 240 maanden = 250 euro per maand aan aflossing plus ook nog de rentelasten.

De aflossingsvrije hypotheek is populair bij verhuizingen

Ongeveer 90 procent van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek neemt deze hypotheekvorm voor het volledige bedrag mee naar de volgende koopwoning. Dat is ook goed te verklaren, want het geeft een besparing in de maandlasten. 

 

Is het blijven kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek verstandig?

De aflossingsvrije hypotheek is geen populaire hypotheekvorm meer. Er zijn namelijk nadelen gekoppeld aan deze hypotheek. Het grootste nadeel is dat de hypotheekschuld maximaal blijft tot je het huis verkoopt. Ook bij overlijden van de huiseigenaren blijft de schuld gekoppeld aan het huis. Deze hypotheek meeverhuizen naar de volgende woning is niet altijd verstandig. Maar in veel gevallen zal het geen problemen in de toekomst opleveren. Laat je hierin goed adviseren.

 

Houd ook rekening met de maximale duur van de hypotheekrenteaftrek 

De betaalde hypotheekrente is onder voorwaarden aftrekbaar van het inkomen. Maar dit fiscaal voordeel blijft niet onbeperkt doorlopen. Je mag de betaalde hypotheekrente maximaal 30 jaren aftrekken van het inkomen. Daarna vervalt het fiscaal voordeel. Het gaat hier om 30 jaren na het afsluiten van de aflossingsvrije hypotheek, dus ook de jaren dat de hypotheek gekoppeld zat aan vorige woningen telt hierin mee. Je behoudt in ieder geval het fiscaal voordeel tot 2031.

Overweeg je jouw aflossingsvrije hypotheek mee te nemen bij het kopen van een ander huis? Laat Van de Ree & Partners jou daarin adviseren.