Mijn favorieten

Is de aflossingsvrije hypotheek nu ineens een zonde?

In de media wordt soms negatief gesproken over de aflossingsvrije hypotheek. Is deze hypotheek nu ineens een valkuil, of zit het toch anders?


De banken zijn met een reclamecampagne bezig om huiseigenaren bewust te maken van de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek. Is het versneld aflossen de oplossing?

Je hebt de term ‘aflossingsblij’ waarschijnlijk al meerdere keren gehoord op de televisie of online. De gezamenlijke banken willen hiermee de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek bewegen om in actie te komen. Voor sommige huiseigenaren kan deze hypotheek namelijk een probleem vormen in de toekomst. Na pensionering zijn de lasten bijvoorbeeld ondraaglijk geworden of de hypotheek kan na 30 jaren niet verlengd worden. In de commercial roepen de banken huiseigenaren op om contact op te nemen met de bank of met de financieel adviseur.


Jaren geleden werd de aflossingsvrije hypotheek nog aanbevolen 

Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek krijgen mogelijk geen goed gevoel van deze campagne van de banken. Tot 2013 was deze hypotheek vaak standaard een onderdeel van een advies, en nu lijkt de aflossingsvrije hypotheek ineens een besmettelijke ziekte. Zo is het gelukkig niet. Veruit de meeste hypotheken zullen ook in de toekomst geen probleem opleveren, maar de probleemloze hypotheken herken je niet eenvoudig. Hypotheken adviseren is maatwerk en dat geldt ook voor het wel of niet omzetten van een bestaande hypotheek.


Een aflossingsvrije hypotheek vraagt om een advies

Uit voorzorg kun je de hypotheek beter even door laten lichten. Door een combinatie van een groot pensioentekort en een naar verhouding grote aflossingsvrije hypotheek kan het slim zijn om nu al in actie te komen. Mogelijk is aflossen wel slim of is een aanvulling van de pensioeninkomsten de beste oplossing. De banken willen in ieder geval de aandacht vestigen op de aflossingsvrije hypotheek, en dat is een goed streven.
 

Is de aflossingsvrije hypotheek aflossen de beste optie?

Geen schuld is natuurlijk beter dan wel een schuld. Dus het aflossen van de hypotheek is wenselijk, maar je kunt een euro maar één keer uitgeven. Het extra aflossen kan, maar moet bijvoorbeeld niet gebeuren met geld dat je waarschijnlijk ook nog anders moet besteden. De kinderen gaan bijvoorbeeld studeren of het huis moet in geïnvesteerd worden in verband met een verouderde badkamer of keuken of het dak is niet meer waterdicht. Geld gebruikt voor het aflossen is niet weer zo even terug te halen. Zet de plussen en de minnen tegenover elkaar voordat je extra gaat aflossen. Uiteraard kan jouw hypotheekadviseur hier goed bij helpen.

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek? Nog geen reden om ongerust te zijn, maar laat wel even uitzoeken wat de toekomst biedt. Van de Ree & Partners kan u helpen.